Результати популяційного дослідження поширеності та факторів ризику розвитку харчової непереносимості у дітей шкільного віку

Автор(и)

  • О. Р. Pakholchuk

DOI:

https://doi.org/10.14739/2310-1210.2015.2.42113

Ключові слова:

діти, харчова алергія, епігенетика

Анотація

Причини росту алергозахворюваності потребують продовження вивчення. З метою встановлення поширеності та факторів ризику розвитку й особливостей перебігу харчової непереносимості в дітей різного шкільного віку до дослідження залучили 250 дітей віком від 6 до 17 років. Здійснили інтерв’ю-анкетування, частково – фізикальний огляд. Встановили, що більше ніж ½ респондентів мали в анамнезі та/або на момент огляду шкірні симптоми харчової алергії. Крім генетично детермінованої схильності важливу роль відіграють епігенетичні фактори: характер харчування під час вагітності та у ранньому дитинстві, приймання вітаміну D та пробіотиків. Контроверсійне значення мають приймання вітамінів та умови проживання. Виявили, що епігенетичні впливи більше значення мають у старшому шкільному віці, з віком збільшується частота дозозалежних реакцій на їжу.

Посилання

Nedel`skaya, S. N., Bessikalo, T. G. & Shumnaya, T. E. (2011) Rasprostranennost` i faktory riska razvitiya allergicheskikh zabolevanij sredi detej g. Zaporozh`e [Spread and risk factors of the allergic diseases formation in children of Zaporizhia]. Klinicheskaya immunologiya, allergologiya, infektologiya, 2, 50–53 [in Ukrainian].

Rutkowski, K., Sowa, P., Rutkowska-Talipska, J., Sulkowski, S. & Rutkowski, R. (2014) Allergic diseases: the price of civilisational progress. Postepy Dermatol Alergol, 31(2), 77–83. doi:10.5114/pdia.2014.40936.

Huber, M., Rembiałkowska, E., Średnicka, D., Bügel, S. & van de Vijver, L.P.L. (2011) Organic food and impact on human health: Assessing the status quo and prospects of research. NJAS - Wageningen Journal of Life Sciences, 58(3–4), 103–109. doi:10.1016/j.njas.2011.01.004.

Alfven, T., Braun-Fahrlander, C., Brunekreef, B., von Mutius, E., Riedler, J., Scheynius, A., et al. (2006) Allergic diseases and atopic sensitization in children related to farming and anthroposophic lifestyle – the PARSIFAL study. Allergy, 61(4), 413–421.

Dangour, A., Dodhia, S. K., Hayter, A., Allen, E., Lock, K. & Uauy, R. (2009) Nutritional quality of organic foods: a systematic review. Am. J. Clin. Nutr, 90, 680–685. doi: 10.3945/ajcn.2009.28041.

Sala-Vila, A., Miles, E. A, & Calder, P. C. (2008) Fatty acid composition abnormalities in atopic disease: evidence explored and role in the disease process examined. Clin Exp Allergy, 38(9), 1432–1450. doi: 10.1111/j.1365-2222.2008.03072.x.

Muraro, A., Werfel, T., Hoffmann-Sommergruber, K., Roberts, G., Beyer, K., Bindslev-Jensen, C., et al. (2014) EAACI food allergy and anaphylaxis guidelines: diagnosis and management of food allergy. Allergy, 69(8), 1008–1025. doi: 10.1111/all.12429.

Reznichenko, Yu. G., & Yartseva, M. O. (2012) Profilaktika naibolee rasprostranennykh zabolevanij rannego vozrasta u detej – zhitelej krupnogo promyshlennogo goroda [Preventive mesures of the most common diseases in young children – rezidents of the big industrial city]. Sovremennaya pediatriya, 5, 46–49 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження